Siirry pääsisältöön

Yhteys Eurooppaan

Pääradan merkitys Euroopan pohjoisväylänä kasvaa

Päärata kuuluu Eurooppaan rakennettavaan TEN-T-ydinverkkoon (Trans-European Transport Networks). Verkolla parannetaan yhteyksiä eri kuljetusmuotojen, satamien, lentokenttien ja rautatie-maantieterminaalien välillä sekä vähennetään liikenteen ympäristövaikutuksia.

TEN-T:n avainväylät eli ydinverkkokäytävät helpottavat liikenteen sujuvuutta erityisesti rajanylityskohdissa ja muissa pullonkauloissa.

Euroopan komission ehdotuksen mukaan Pohjanmeri–Baltia-ydinverkkokäytävää jatketaan Suomen kautta Ruotsin Luulajan ydinsatamaan. Näin pääradasta on tulossa verkon pohjoinen ydinverkkokäytävä, mikä kasvattaa sen merkitystä ja mahdollisuuksia EU-rahoitukseen.

Ydinverkkokäytävänä päärata voi saada CEF-rahoitusta

CEF (Connecting Europe Facility) eli Verkkojen Eurooppa on rahoitusinstrumentti liikenteen, energian ja digitaalisten infrastruktuurihankkeiden edistämiseen.

Rahoituskaudella 2021–2027 liikenteen CEF-rahoitukseen on suunniteltu osoitettavan 30,6 miljardia euroa.

Ydinverkkokäytävänä päärata täyttää CEF-tukikelpoisuuden vaatimukset. Tuen saaminen seuraavalla rahoituskaudella edellyttää kuitenkin, että kehityshankkeen valmistelut aloitetaan viipymättä.

TEN-T-ydinverkko (Trans-European Transport Networks) Euroopan kartalla.

Karttapohja TENtec