Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista

Blogi
Julkaistu 4.11.2022

Strategialla kasvua ja kriisinkestävyyttä maailman myllerryksissä

I bilden Vasa stadsdirektörTomas Häyry

Tomas Häyry, Vaasan kaupunginjohtaja

Kuva Katja Lösönen

Viimeaikojen tapahtumat maailmalla ovat koskettaneet meitä kaikkia. Myös elintärkeän infrastruktuurin haavoittuvuus on herättänyt monia ajatuksia. Tämä kaikki muistuttaa, miten tärkeää on kehittää ja pitää huolta infrasta, mihin pääratakin kuuluu.

Päärata on merkittävä osa huoltovarmuusketjua. Tämän lisäksi on muistettava yhteys Vaasa-Seinäjoki-Jyväskylä. Vaasan rooli korostuu erityisesti satamamme takia. Vaasa-Uumaja -meriyhteys on virallinen huoltovarmuusreitti ja sen merkitys kasvoi korona-aikana. Vienti ja tuonti keskittyvät läntisiin satamiin yhä enemmän.

Vaasa investoi satamaan tällä hetkellä voimakkaasti, sillä elinkeinoelämän kasvu vaatii kestäviä multimodaalisia kuljetuksia. Satama on osa reittiä, joka yhdistää meren, raiteet ja tiet.

Vaasan kaupungin uusi strategia tähtää vetovoimaisuuteen, hiilineutraaliuteen sekä hyvinvointiin ja onnellisuuteen. Näihin kaikkiin on logistiikalla ja myös raideliikenteellä oma roolinsa.

Vetovoimaa luomme helposti saavutettavilla työpaikoilla ja nopeilla yhteyksillä. Kestävä matkailu on nouseva trendi. Kun kaupunkiimme on saapunut ympäristöystävällisesti junalla, voi matkailua jatkaa Vaasassa ekologisesti Liftillä tai Mini-Liftillä ja uudella, maailman ympäristöystävällisimmällä matkustaja-autolautalla aina Uumajaan asti. Tämä kaikki edistää myös tavoitettamme olla hiilineutraali 2020-luvulla.

Hyvinvointi ja onnellisuus koostuvat siitä, että arki on sujuvaa. Hybridityöskentely paikasta riippumatta, mutta tarvittaessa sujuvasti paikasta toiseen siirtyen, ovat nykypäivää. Haluamme houkutella kansainvälisiä osaajia, jotka ovat meillä kuin kotonaan, mutta pääsevät liikkumaan helposti myös maailmalla.

Odotamme Vaasalle lähivuosina voimakasta kasvua. Mutta ei riitä, että me kasvamme, rakenteiden, yhteyksien ja huoltovarmuuden on kasvettava mukanamme. Pääradan kapasiteetin kasvattaminen ja yhteyksien nopeuttaminen ovat elintärkeitä toimenpiteitä.

Keväällä julkaistu Pohjanmaan liikennejärjestelmän visio 2050 kuvaa hyvin myös Vaasan tahtotilaa. Se, mikä rikastuttaa Vaasaa rikastuttaa koko Pohjanmaata ja Suomea.