Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista

Blogi
Julkaistu 2.10.2020

Päärata, Riihimäki ja Korona

Mika Herpiö, Riihimäen elinvoimajohtaja

Riihimäkeä tuskin olisi ilman Päärataa. Kaupunki on kasvanut Suomen ensimmäisen risteysaseman ympärille 1860-luvulta alkaen. Siten asema on meillä keskustassa ja kaupunki kompaktisti 3-5 km säteellä aseman ympärillä. Meillä onnistuu tulevaisuuden trendien mukainen liikkuminen junalla ja pyörällä tai sähköpotkulaudalla, satunnaisesti yhteiskäyttöautoon turvautuen. Myös palveluihin on aina lyhyt matka, melkein jokaiselle riihimäkeläiselle.

Koronan myötä asumisen prioriteetit ovat muutostilassa. Kasautuminen isoimpiin kaupunkeihin on johtanut tiiviisiin keskittymiin joissa altistuminen erilaisille epidemioille on todennäköisempää kuin muualla. Esimerkiksi tätä kirjoitettaessa Helsingin Covid-19 tartuntojen kumulatiivinen määrä on 48 tapausta per 1000, Vantaalla 47 tapausta ja Riihimäellä 7,6 tapausta per tuhat. Pääradan asemapaikkakunnista Riihimäki on selvinnyt pandemiasta poikkeuksellisen hyvin.

Ihmisten hakeutuessa ulos tiiveimmiltä alueilta on esiin nostettu taas Nurmijärvi-ilmiö, jonka elpymistä on povattu. Uskon kuitenkin että tulevaisuudessa asumisvirrat kohdistuvat Pääradan varrella oleviin asemapaikkakuntiin. Asemanseudut vahvistuvat kaikkialla. Yksi merkittävä syy tälle tuli esille, kun haastattelimme huoltoaseman pihalla ihmisiä siitä, miksi he eivät ole liikkeellä junalla. Merkittävä määrä vastasi ”Koska junalla ei pääse sinne minne olen menossa”. Kun kaupunkimaantiede muuttuu entistä enemmän asemanseutujen verkostoksi, yhä useampi on matkalla toiselle asemanseudulle. Näin hän myös valitsee useammin junan kulkuvälineekseen. Asemanseutujen vahvistuminen on itseään ruokkiva kierre. Seuraavana voikin vuorossa olla Riihimäki-ilmiö.

Tänä vuonna Riihimäen risteysasema-statuksesta on kulunut 150 vuotta. Jo silloin Riihimäeltä pääsi junalla Pietariin, Helsinkiin ja Hämeenlinnaan. Riihimäen historia kytkeytyy junaliikenteeseen ja VR on merkittävä työnantaja Riihimäellä. Onneksi Päärata ei ole pelkästään osa historiaamme, vaan merkittävä osa tulevaisuuttamme. Asemanseutujen helminauha Pääradan varrella kukoistakoon!