Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista

Blogi
Julkaistu 6.9.2022

Juustoja ja jälkiruokaa vai juustoja tai jälkiruokaa

Jouni Koskela

Jouni Koskela, Pirkanmaan liiton edunvalvontapäällikkö, päärataryhmän sihteeri

Elämme tällä hetkellä toiminnallisesti hyvin vaikeaa vaihetta pääradan ja sen liityntäyhteyksien raideliikenteen kehittämisessä.

Suomessa on tuore Väyläviraston investointiohjelma 2023–2030. Sen 1A-korissa, joka on tarkoitettu vuosille 2023–2026, on useita meille tärkeitä Länsi-Suomen kohteita. Tärkeitä investointikohteita on myös korissa 1B, joka on tarkoitettu ohjelmakauden viimeiselle neljälle vuodelle.

Kiskoilla on kuitenkin ”muttia” ellei peräti kiviä.

Valtion investointirahoitus on juuri ensi vuonna alhaisimmillaan, TEN-T-verkon CEF-rahoitus ei ollut pääradan osalta onnistunut, Suomi-rata -projekti ylläpitää sumuverhoa pääradan yllä, Itä-Suomi -paketti söi pienenkin käytössä olleen valtion raideinvestointirahoituksen. Matkustajamäärät pääradalla ovat kasvussa, tavaraliikenne maailmanpoliittisen tilanteen muutoksen vuoksi kulkee entistä enemmän pääratakeskeisesti, pienetkin häiriöt pääradalla (ovat ne tahattomia tai tahallisia) saavat koko Suomen raideliikenteen kulun aikataulutuksineen sekaisin pitkäksi aikaa.

Tartun tässä kahteen ”muttaan”.

Ensiksi:
Täällä lännessä ymmärrämme, että muuttunut tilanne on aiheuttanut elinvoimaan liittyviä ongelmia Itä-Suomeen. Sitä emme ymmärrä, että tilannetta paikataan idässä raideliikenteen parantamishankkeilla, jotka nousevat 1B-korin tasolta ohi lännen ja koko Suomen elintärkeiden 1A-korin hankkeiden.

Toiseksi:
Suomessa on meneillään (hyvin erilaisessa vaiheessa) hankeyhtiövetoiset kolme ns. suurratahanketta, joista Suomi-rata on yksi. Sen osalta on nyt odotettu selvityksiä, jotka valaisisivat tilannekuvaa, siis eri vaihtoehtoja ja niiden kustannuksia. Niitä saataneen syys-lokakuun vaihteessa.

Tässä kohtaa tulen kirjoitukseni otsikkoon. Meillä on mainio pääruoka nimeltään päärata. Hyvän aterian kruunaa jälkiruokatarjotin. Meille on monta vuotta ehdotettu, että tarjottimella on sekä juustoja että jälkiruokaa. Entistä enemmän tilanne on muodostumassa siihen, että tarjolla on juustoja tai jälkiruokaa.

Valitsen juustot eli nykyisen pääradan ja sen liityntäyhteyksien kaikki investointiohjelmassa olevat investoinnit.