Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista

Tiedote
Julkaistu 10.9.2024

Eurooppalaiseen raideleveyteen siirtymistä tulee selvittää koko Pääradan osalta

Päärataryhmä katsoo, että yhteydet sekä länteen että etelään ovat edellytys eurooppalaisen raideleveyden käyttöönotolle Suomessa.

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) on 6.6. tiedottanut pyytäneensä Väylävirastoa laatimaan selvityksen eurooppalaisen raideleveyden ratayhteyden ulottamisesta Haaparannasta Suomen puolelle. LVM:n tiedotteen mukaan elokuun 2025 loppuun mennessä valmistuvassa selvityksessä on tarkoitus arvioida olemassa olevan verkon lisäksi mahdollista tarvetta uusille, eurooppalaisella raideleveydellä rakennettaville ratayhteyksille Suomesta Ruotsiin. Heinäkuussa voimaan astunut EU:n uusi TEN-T-asetus sisältää vaatimuksia eurooppalaisen raideleveyden eli 1435 mm:n ratojen selvittämisestä ja suunnittelusta sekä mahdollisesta edistämisestä niissä maissa, joissa on poikkeava raideleveys.

Suomen päärataryhmä kiittää ministeriötä aloitteesta ja kannattaa selvityksen laatimisen käynnistämistä. Samalla päärataryhmä kuitenkin jälleen esittää, että Suomen tulee selvittää eurooppalaiseen raideleveyteen siirtymistä koko pääradan osuudelta. Päärataryhmä peräänkuuluttaa, että eurooppalaiseen raideleveyteen siirtymistä ei pidä sulkea pois valmisteilla olevissa tai tulevissa päärataa koskevissa suunnitteluprosesseissa.

Kuten päärataryhmä on lausunut jo huhtikuussa 2023, Suomen saavutettavuus ja yhteydet sekä länteen että etelään ovat Venäjän laittoman hyökkäyssodan johdosta entistä oleellisemmat. Päärataryhmä tukee vahvasti eurooppalaisen raideleveyden tuomien mahdollisuuksien tarkastelua pääradalla Suomen ja Ruotsin välillä, mutta myös pääradan eteläisellä yhteysvälillä ja Tallinnan tunnelin kautta Rail Baltican suuntaan. Päärataryhmä katsoo, että molemmat yhteydet ovat edellytys eurooppalaisen raideleveyden käyttöönotolle Suomessa.

Samalla Suomen päärataryhmä painottaa, että EU-rahoituksella on merkittävä rooli myös yhtenevän raideleveyden toteutuksessa. Suomen pitää edesauttaa EU:n seuraavan ohjelmakauden liikennerahoituksen, mukaan lukien sotilaallinen liikkuvuus, merkittävää kasvattamista. Lisäksi päärataryhmä katsoo, että Suomen hallituksen pitää varmistaa, että seuraava Verkkojen Eurooppa 3 -ohjelma tukee eurooppalaiseen raideleveyteen siirtymistä Suomessa.

Päärataryhmän tiedote huhtikuu 2023
Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote kesäkuu 2024

Lisätietoja:
Hannele Räikkönen 0407763446